Igår kom mamma, bonuspappa, pappa, två lillasystrar och en lillebror hit för att fira Gillis som fyllde 11 år i tisdags. Min plan var att baka en egen pavlova. Men där jag stod där i affären 2,5 timma innan alla skulle komma insåg jag att min tid inte skulle räcka för marängen ska först vara inne i ugnen 1,5 timma och sedan svalna i en timma. Typiskt. Hjärnan gick på högvarv en stund när jag stod där med korgen i handen. Jag landade i att jag skulle baka en prinsesstårta istället! Det är hyfsat enkelt att göra om man köper färdig marsipan och sylt. Om man ska göra en prinsesstårta så ska man absolut baka en egen tårtbotten och göra en egen vaniljsås. Det blir skillnad! Nu när jag har bakat ett tag behöver jag inte följa recepten slaviskt längre. Jag vet vikten av att ägg och socker behöver vispas ordentligt med en elvisp tills det verkligen är vitt och poröst. Annars blir det inte lika bra. Mjölk ska siktas i. Alltså inte hälla ner allt på en gång utan lite i taget. Sedan ska man aldrig tokblanda en smet med en slickepott utan man "vänder" runt alla ingredienser försiktigt. Det gäller alla typer av smet i ugnen. Det blir skillnad, kakan blir fluffigare när "det kommer in luft". Kakan blev lite bränd på botten (man vänder upp och ner på tårtbotten för att få en slät yta) men det kände man inte på smaken. Jag måste köpa en tårtbotten-kniv för det är svårt att få till lagren snyggt med en vanlig brödkniv. Jag hade lite svårt att få till vaniljsåsen tjockare. Jag testade med en extra äggula och mer maizena men det fick ingen effekt. Tar tacksamt emot tips! Utöver hallonsylt, grädde och vaniljsås så adderade jag lemon curd. Det är SÅ gott. Något annat som är gott är lemon curd på en rostat smörgås, det åt jag till frukost idag. ... Tada! Det finns rum för förbättring när det gäller uppläggning. Nu är jag peppad på julbak. Självklart ska jag göra lussebullar med mandelmassa. Sedan ska jag försöka mig på en egen pepparkaksdeg. Något annat som jag är sugen på är Mozartkulor. Jag följer oftast Camilla Hamids recept på det mesta i bakväg, här hittar ni hennes princesstårta (gjorde dock om den lite). Tänk, det är första advent nästa söndag!