Igår hade vi gäster och jag ville utmana mig själv med något nytt. Jag hade mycket löjrom hemma och varit sugen på den där saffranskakan jag pratade om igår så det fick styra varmrätten. På menyn blev det: - Smörstekt löjromstoast - Saftig torskrygg med krispig parmesanpotatis och citronsås - Saffranskladdkaka med egengjord lingoncurd och grädde. Tyvärr hann jag inte ta så fina bilder på maten men här kommer i alla fall receptet! Förrätt (missade att fota): Löjromstoast på smörstekt bröd. En klassisk förrätt som alltid går hem! Jag brukar faktiskt ställa fram alla tillbehör på bordet och istället får man bygga sin egen toast. Huvudrätt: Torskrygg med parmesanpotatis och citronsås. Steg 1: Rimning av torsken (detta är faktiskt ett jätteviktigt steg som jag har missat tidigare). Lägg torskryggen i en saltlag med 1 liter vatten och 0,5 dl salt i ca 30 minuter. Skölj av, torka och låt vila i kylen tills det är dags att tillaga. Steg 2 Till torskryggen behöver du: - 1,2–1,5 kg torskrygg (eller hälleflundra) - Smör - Salt & peppar - Citron - Dill till servering Så gör du: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Lägg torsken i en ugnsform, toppa med några klickar smör och lite citron. 3. Baka i ugnen tills innertemperaturen är 47–50°C (den stiger till 52°C efter vila). Parmesanpotatis Du behöver: - 1,2 kg fina små potatisar - Parmesanost - Olivolja - Salt & svartpeppar Så gör du: 1. Koka potatisen tills den är mjuk, låt den svalna något. 2. Lägg den på en plåt och krossa den lätt med en gaffel. 3. Ringla över olivolja, salta och peppra. 4. Strö över parmesan och rosta i ugnen på 225°C i 15 minuter tills den blir krispig. Citronsås Du behöver: - 3 dl vispgrädde - 3 dl fiskbuljong (eller fond utblandad i vatten) - 1 citron (saft & zest) - 1 msk maizena (för att reda såsen) - Salt & peppar Så gör du: 1. Koka upp buljongen, tillsätt grädde och låt sjuda. 2. Rör ner citronsaft och zest. 3. Red med maizena och låt såsen blir krämig. Dessert: Saffranskladdkaka med lingoncurd och grädde Lingoncurd Du behöver: - 2 dl lingon - 1 dl strösocker - 2 ägg - 50 g smör Så gör du: 1. Värm lingonen och sedan mixa. 2. Koka upp lingonpurén med socker och ägg på låg värme tills den tjocknar. 3. Rör ner smöret och låt curden svalna i kylen. Saffranskladdkaka: Du behöver: 150 g smör 1/2 g saffran (jag dubblade dock till två påsar) 2 dl strösocker 1 dl ljust muscovadosocker (eller mer strösocker) 2 tsk vaniljsocker 1 krm salt 3 ägg 2 1/2 dl vetemjöl Så gör du: - Sätt ugnen på 175°C. - Smält smöret och rör ner saffranet. - Blanda socker, vaniljsocker och salt i en skål. - Rör ner smöret och äggen, ett i taget. - Vänd försiktigt ner mjölet och rör ihop till en jämn smet. - Häll smeten i en smord och bakplåtspappersklädd form (ca 20 cm i diameter). - Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna. Kvällens miss, jag han inte lägga upp efterrätten vackert utan det blev kaka, grädde och curd separat själv. Det hade varit finare att lägga upp allt tillsammans. Men smaken var 10/10 så det gjorde inget. Några tips: - Löjromstoastens tillbehör kan hackas tidigare på dagen. - Torskryggen kan rimmas i förväg - Potatisen kan man koka tidigare under dagen - Lingoncurd håller sig flera dagar i kylen. - Saffranskladdkakan går att göra dagen innan. Kram!