Jag ser fram emot en höst med mycket bakning. Framför allt vill jag lära mig göra gott bröd. Brödet man köper i mataffärerna är faktiskt inte speciellt gott så jag köper ofta valnötsbröd från ett bageri men det är 70 kronor per limpa vilket är dyrt så då kan jag lika gärna baka det själv (dessutom är det kul och säkert godare). Först ut är ett recept från min mamma, det står rågkrosslimpa men vi kallar det för filmjölkslimpa. Det brödet behöver inte jäsas så det går väldigt fort att göra. Såhär ser brödet ut när det är klart. Ingredienser för två limpor: 7 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 3 dl rågsikt 2 dl vetegroddar 3 dl rågkross 2 tsk salt 1,5 tsk bokarbonat 2 msk malda brödkryddor 1 liter filmjölk 2 dl mörk sirap Man sätter på ugnen på 200 grader. Smörjer två avlånga brödformer och häller i rågsikt (för att mjöla). Sedan blandar man alla torra ingredienser i en bunke. I en annan bunke blandar du filmjölk och sirap. Häll sedan över till de torra ingredienserna och blanda. Sedan häller du i smeten i en form. Strö lite rågsikt på toppen. Först gräddar man brödet näst längst ner i ugnen i 5 minuter. Sedan sänker du ugnen till 175 grader och låter brödet vara i ugnen i ca 1 timma och 15 minuter. De sista tio minuterna lägger man ett aluminiumfolie på. Klart! Jag hade inte vetegroddar och rågkross så jag tog vetekli och havrekross istället. Det blev jättebra. Det är en hel del ingredienser men nu när jag har allt hemma så blir det ju väldigt många bröd : ) Det är kombon av dessa + brödkryddor som skapar magi! Brödet blir lite sött och väldigt saftigt. Barnen älskar brödet. Resultatet! Jag hade bara en brödform så jag testade att använda en vanlig ugnsform också i en annan vända men det blev inte så bra. Brödet blev långsmalt hehe. Så jag ska köpa en till brödform. Receptet är nämligen för två brödformar i ugnen samtidigt. Så fort brödet hade svalnat skivade jag det och stoppade in i frysen. På morgonen lägger vi brödskivorna i brödrosten! Kram