Jag tror att jag har uppfunnit en variant av en citron och mandelkaka! Jag googlade Sorrento-cake men hittade inte det jag letade efter - Alltså den kakan som vi åt i Italien. Så jag tänkte att äh, jag gör en helt annan citron och mandelkaka men ändrar om lite. Det var mest citronen jag var ute efter. Receptet liknar nog många andra såklart men det jag gjorde var att karamellisera grovhackade mandlar som jag hade i smeten och som garnering efteråt. Det blev SÅ gott till det syrliga från citronen. Två deciliter grovhackade mandlar, en matsked socker och lite vatten i en varm panna. Busenkelt. En färdig smet som ska in i ugnen Citron- och olivoljekaka med karamelliserade mandlar8 bitar – 20 min att förbereda, 35 min i ugnDu behöver:3,5 dl vetemjöl1,5 tsk bakpulver1 tsk flingsalt2 dl socker3 ägg Rivet citronskal från två citronerCitronjuice från en färsk citron (klämde allt vad jag hade)1 dl mjölk1 dl mild olivolja (tog en fin från Italien)2 dl mandlarGarnering:Vispgrädde, riven citron & karamelliserade mandlar Så gör du:- Sätt ugnen på 175°C. Klä en 22 cm springform med bakplåtspapper.- Grovhacka 2 dl mandlar, stek i 1 msk socker och lite vatten - Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.- Vispa ägg och socker fluffigt i ca 3–5 minuter tills det är vitt.- Rör ner citronskal, citronjuice, mjölk och olivolja i äggsmeten. Vänd ner mjölblandningen och till sist de rostade mandlarna. Häll smeten i formen och grädda i ca 35 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna! Visst blev den fin? Kvällsfika på terassenTänk att det kan vara så gott med olivolja i en kaka! Jag gjorde faktiskt mycket mer karamelliserade mandlar än de som var i smeten och ovanpå - Det är alltid gott med lite extra tycker jag som alla kan ta av. Kakan blev supergod, MEN jag vill ju självklart förbättra detta recept. Jag köpte faktiskt hem vit choklad och mandelmassa också men det använde jag inte. Nästan gång kanske jag river vit choklad på grädden? Eller har mandelmassa i smeten? Färska hallon bredvid? Det är kul att experimentera. Nu bara gjorde jag det här lite snabbt innan middagen utan en större anledning. (yes jag har blivit en sån).Jag känner på mig att det kommer att bli många kakor och tårtor här hemma nu i sommar. Som tur är går kärlek till Paul genom kakor så han kommer bli överlycklig :- )Kram!