Idag kom släkten över för att fira Sallys tioårsdag i efterskott! Då fick jag tillfälle att baka vilket jag faktiskt har längtat efter. Det blev en chokladtårta med kolafrosting och salt kolasås. Jag följde detta recept, vissa ingredienser hade jag inte alls räknat med att använda men uppenbarligen så var det viktigt för tårtan blev bland det bästa jag har ätit i kategori tårta. Först gjorde jag en chokladbotten i en stor springform. I receptet skulle man ha två 20 cm- men det kändes lättare att bara ta den stora. Dock blev det "bara" tre lager och inte fyra. Receptet för chokladbotten, håll i er:2 1/4 dl mjölk1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft1 1/4 dl gräddfil3,5 dl varmt kaffe3 ägg1,8 dl rapsolja6 dl vetemjöl1 msk vaniljsocker5 1/2 dl strösocker1 dl kakao1 1/2 tsk bakpulver1 msk bikarbonat1 tsk salt Och så en cream cheese-frosting med egengjord kolasås:4,25 dl smör (400 g)6,5 dl florsocker (400 g)4 dl färskost (400 g Philadelphia)1 dl av den färdiga salt kolasåsen Men när tårtbotten hade skickats in i ugnen gjorde jag kolasåsen före frostingen:Salt kolasås:2 1/4 dl strösocker 0,5 dl vatten2 1/3 dl vispgrädde80 g smör1 tsk flingsalt Tips för att kyla ner kolasåsen: lägg skålen i ett kallt vattenbad Skär tårtbotten i tre lagar, smeta på frosting på varje lager och täck tårtan med frostingen. Sedan häller du på kolasåsen efteråt:Så här gör du1. Baka chokladbottnarnaBlanda mjölk och vinäger och låt stå några minuter.Rör ner gräddfil, kaffe, ägg och olja.Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd ner de blöta ingredienserna.Fördela i två mindre eller en stor springformGrädda först 20 min på 175°C, sänk sedan till 150°C och baka ca 30–35 min till.(Testa med en sticka – den ska komma ut torr!)2. Gör salt kolasåsVärm socker och vatten utan att röra tills det blir gyllene karamell.Ta från värmen och vispa i grädde, smör och flingsalt.Låt kolasåsen svalna.3. Gör cream cheese-frostingVispa rumsvarmt smör ljust och luftigt.Tillsätt florsocker och vispa fluffigt.Blanda i färskost och 1 dl av den avsvalnade kolasåsen.4. Montera tårtanSkär bottnarna Bred frosting mellan lagren.Täck hela tårtan med frosting.Ringla över extra salt kolasås Resultatet! Fantastiskt god 10 av 10 men själva utseendet blev inte perfekt. Jag skulle sparat mer till frostingen för att dekorera (samt låtit allting svalna mer innan) och sedan blev det för mycket kolasås på (höll på att svämma över) men det var ju bara gott egentligen. ... Som sagt, bland den bästa tårtan jag har ätit. Eller om det är den bästa? Chokladkakan är så otroligt saftig och med rejäl chokladsmak. Och frostingen som var vispad med egen kolasås, wow! Ni måste baka denna! Kram