Igår fick jag en check på att jag har uppnått mitt laga-mat-mål! Paul och jag hade tränat och efteråt åkte vi till mataffären. Jag hade haft Annas sås/röra i huvudet sedan igår så jag tänkte jag ville utgå ifrån den. Så i butiken bestämde jag mig för att marinera en kyckling, steka gnocchi och avsluta med en burrata som fick smälta över. Det är så coolt att kunna laga mat utan recept! Här kommer råd till den som vill lära sig laga mat. Obs råden kommer från en person som precis lärt sig: 1 Lär dig hur man tillagar basvaror så att det sitter i huvudet. Potatis kokar man såhär, ris såhär, pasta såhär och gnocchi såhär. 2 När det sitter så kan du lägga till det protein som du vill ha - Och lära dig hur man använder stekpannan. Du kan ha i kyckling, lax, halloumi, tofu etc (rött kött äter vi inte hemma). 3 När detta är klart så har du redan vid den här nivån olika rätter att välja på. Lägg till en sallad och en färdig sås så är du hemma! 5 Nästa steg är att lära sig göra en sås i stekpannan. Min första go-to rätt var currykyckling med ris. I början stekte jag klart kycklingen, hällde i matlagningsgrädde, creme fraiche, curry och lite soja. De blev jättebra. Nu för tiden gör jag den lite annorlunda. Ibland har jag samma såsbas men använder mig av en burk soltorkade tomater istället för curry. Blir också en toppenrätt! 6 En annan jätteenkel rätt är att steka vegofärs och sedan hälla i tomatsås (gillar märket Mutti), vitlök och lök. Om barnen har tusen kompisar hemma så är detta toppen! Koka pasta till och riv parmesanost. Vill du ha den krämig så häll i creme fraiche. 7 Nu kommer vi till ugnen! Den har jag varit livrädd för. Så många olika grader och så har man ju ingen koll på vad som egentligen händer där inne... Men faktum är att den enklaste och snabbaste matlagningen ofta sker i ugnen. Jag gör tillexempel alltid lax i ugnen. Lägg upptinad fryst lax (har du glömt att tina den så lägg den i en skål med vatten i en halvtimma) i en ugnsform. På med salt, peppar och citronskivor på. Sedan in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Alla ugnar är så olika så lita inte blint på recepten - Titta efter själv. 8. En sak som kan vara klurigt är att veta vilken ordning som man ska göra allt. Jag börjar alltid med kolhydraten. Alltså koka potatis, ris eller pasta är det första jag gör. Sedan går jag över till det som ska hackas eller stekas. Ska du använda ugnen så är det den som du slår på först av allt. 9 Ingredienser som jag har alltid har hemma oavsett vad jag ska laga är: olivolja, salt, peppar, smör, vitlök, gullök, rödlök, matlagningsgrädde, creme fraiche, soja och tomatpuré. 10 Något som är jättegott att lägga på en plåt i ugnen är skivad potatis, broccoli, morötter. På med olivolja och timjan på potatisen. Det låter som det är krångligt med det är inte det. Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg potatisen/grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper under. Ställ in i mitten av ugnen och låt stå där i 30 minuter. Under tiden? Städa undan, duka och lyssna på en podd! Bonus: 10 Om man gillar att steka kyckling så gör en marinad innan! Lägg kycklingen i en fryspåse och där i häller du ner soja, hackad chili, vitlök, olivolja, honung och vitlök. Inga mängder behöver vara exakta. Låt stå i 30 minuter. Sedan ner i stekpannan. Klart! Knepet för matlagning är att ändra inställningen från "gah ska jag behöva lägga 40 minuter i köket nu en måndagskväll till barn som äter på fem minuter". Till: "åh så härligt med en stund för mig själv! Nu har jag 40 minuters avkoppling och kan lyssna på en ljudbok samtidigt". Jag har dock endast en hörlur i, det kan vara bra att höra om barnen och deras vänner ställer till med något hyss... Jag försöker alltid att göra för mycket mat. Det som blir över fryser jag in med en skriven lapp tejpad "Kycklingcurry 5 juli". Perfekt att tina upp när alla blir lunchhungriga under helgen. Hoppas ni tyckte om mina "komma-över-tröskeln-tips" :- )