Nu har vi äntligen kommit till köket! När vi flyttade in i huset så var det två större renoveringar som vi skulle göra. Badrum och kök. Hur renoverar man ett kök egentligen? Var ska man börja? Odd och jag hoppade som vanligt på ett megaprojekt med tanken "Äh det löser vi längs vägen". Och visst löste det sig. Såhär såg köket ut när vi gick på visning: Klassiskt mysigt kök med matbord i mitten. Odd och jag började med att fundera på vilka behov vi som familj hade. Och kom fram till att: Vi ville ha nedervåningen så öppen som möjligt eftersom vi har så små barn och familjen rör sig liksom i en klunga. Om Odd lagar mat och jag sitter och jobbar vid matsalsbordet så ville vi kunna se Gillis om han kollade på Netflix och Sally kröp runt på golvet. Ha ett kök som är vitt, tåligt, praktiskt och som vi inte tröttnar på. Det finns så mycket fint i mörkgrått och blått men risken att tröttna finns. Efter det började vi titta runt på alla köksbolag och vi landade i att vi vill köra HTH:s Vh7. Och varför det då? Ska jag vara helt ärlig så var det luckorna jag fastnade för. Jag har brutit SÅ MÅNGA NAGLAR i mitt liv när jag kämpar upp lådor eller fingrarna slinter i själva greppspåret. Vh7 är ett grepplöst kök vilket jag gillar. Vi körde vita luckor mot en aluminium-stomme. Man kan stänka hur mycket köttfärssås som helst och det är bara att torka bort enkelt. Life Goals just nu.... :-) Vi valde vitvaror från Siemens som vi har ett samarbete med. Vi valde två ugnar varav den ena även är en micro samt den andra är en ångugn. När vi hade möte med som så sa jag "hjälp mig att välja ugnar som gör att till och med jag kan lyckas" Och OM jag kan laga mat nu! På morgonen ställer jag bara in en kastrull med potatis i vatten och sätter på timern att potatisen ska vara kokt 17.00 och fisken lägger jag in och väljer "torsk 600 g". Klart! Det finns till och med en inställning för Crème brulee (inte bränna socker dock). Så genialt. Eftersom vi är en kaffeälskade familj (två av oss i alla fall) så körde vi också en inbyggd kaffemaskin som maler bönor (den har en mjölkkanna i också). Där har vi ställt in varsin kopp så man bara trycker på en knapp så har man perfekt kaffe på morgonen. Jag älskar när tekniken är i nivå med att "trycka på en knapp". Under kaffemaskinen så har vi en hylla där man kan värma koppar eller tallrikar. Om någon kommer hem sent så är det bara att ställa in maten där så håller maten värmen. Spisen/hällen (?) ska jag vara ärlig med och säga att det tog ett tag och förstå hur man värmde vilket ställe. Man kan liksom ha kastrullerna lite som man vill. Jag är mest lycklig över att kunna ha en förprogrammerad Bella-kaffe på morgonen (cappuccino med en extra espresso i) medan Odd är kär i vår stekhäll. Vi placerade stekhällen i själva köksön så att man står och tittar ut när man lagar mat. Vi skulle först haft en fläkt som kom upp från golvet genom kökön men det gick inte med vår grund så vi körde en i taket istället. Den ger även bra belysning. Bredvid köket så gjorde vi förresten plats för en inbyggd vinkyl. Att hitta fina barstolar var svårt. Många andas ju ungkarlslya om ni förstår vad jag menar. Men dessa från HAY hittade Ida och vi älskar dom. Dom är för höga för om man ska äta fruktost vid köksön men i och med att det är en stekyta där så är det mer sitta och hänga med den som stekar och därför ville vi ha stolarna lite högre. Finally time to show you the kitchen! When we moved in, renovating the kitchen and the bathrooms became our biggest projects. And then came the question marks... How do you start a kitchen renovation? Where do you even begin? Odd and I decided to meet this mega-project with a pretty effortless mindset, thinking "Yeah, yeah, it will all work out in the end". And it sure did. This is what the kitchen looked like when we saw the house for the first time: A classic, cozy kitchen with the dining table in the middle of the room. Odd and I started thinking about our family's needs and preferences and this is what it came down to: We wanted the downstairs floor to be as open as possible since we're a family with small kids and we all tend to "move together". If Odd is cooking and I'm sitting by our dining table woking we want to be able to keep an eye on Gillis while he's watching Netflix and Sally is crawling around on the floor. We also wanted a white, durable and practical kitchen with a simple look that we won't get tired of. There's a lot of dark gray and blue design going on right now which is cool but I think we'll appreciate the white more in the long run. Then we started looking for kitchen suppliers and we ended up choosing HTH's Vh7 kitchen. And what did we fall for? Well, the main thing for me was the cabinet doors. I've BROKEN SO MANY NAILS in my life trying to open drawers when fingers slip on handles. Vh7 comes without pulls and knobs which I really like and we went for white doors and an aluminum body. You can be just as messy as you want in this kitchen, wiping up bolognese is a piece of cake :) We installed kitchen appliances from Siemens that we also have a collaboration with. Two ovens where one also works as a microwave and the other one has got a steam function. When we had a meeting with the supplier I said "Help me choose ovens that even I can cook with". Said and done. My cooking have experienced some serious improvement! In the morning I just put in a pot with potatoes, set the timer and then they're ready at 5 pm. Then I just put the fish in and choose "cod, 600 g". Done and done! I know there's even pre-settings for Créme brûlée, not for the sugar on top though, but still - genius. Since we're a coffee-loving family (well, at least two of us are) we also wanted to install a coffee machine with a bean grinder (it's got milk in there as well). We've played around with the settings here so both of us can get our morning coffee just the way we like it. I love technique when it's at the "just push the button"-level. Under the coffee machine there's also a shelf where you can heat cups or plates. If someone doesn't make it home in time for dinner you can just put the food in there and it stays warm. I must admit it took me a while to figure out how to use the stovetop properly. The tricky bit was working out how to control the burners, you can sort of put your pots and pans wherever you like. My pre-set Bella-coffee (a cappuccino with an extra espresso shot) is still what I'm most happy about though. And Odd's in love with the stovetop. We installed the stove in the kitchen island so you get the best overlook when you're cooking. At first we wanted a kitchen fan that came out of the floor going through the kitchen island, but with the foundation of the house that wasn't an option so now we've got a kitchen fan in the ceiling. It's got great light-functions too. Next to the kitchen we also installed a wine cooler. Finding nice barstools was pretty hard. They easily give off this bachelor pad-vibe if you know what I mean, but Ida managed to find these ones from HAY and we love them. They're a bit too high for sitting on while having breakfast, but since the stove is there anyways the kitchen island becomes more of a hanging out-area and the height works very well for that purpose.